woensdag 8 april 2015

Route Kunst in de Natuur

Wandel-, fiets- of vaarroute bij De Meije en de Nieuwkoopse plassen

Op de grens tussen Utrecht en Zuid-Holland kronkelt het lieflijke riviertje De Meije. Even verderop broeden de karekiet en de snor, terwijl waterlelies en veldjes krabbenscheer  in het zuivere water van de Nieuwkoopse plassen drijven. Dit is een volmaakte plek voor een kunstroute, langs of over het water.

Dat dachten ook de initiatiefnemers van de ‘Kunst in de Natuur Tour’ van Buitenplaats De Blauwe Meije. Met medewerking van de stichtingen Natuurmonumenten en het Groene Hart zetten zij een aantrekkelijke natuurroute uit, waarlangs een veertigtal kunstwerken te zien zijn. De ‘Kunst in de Natuur Tour’ loopt van 21 maart tot 30 april.

Betovering
Fietsen, wandelen, varen: het kan allemaal. Fietsers kunnen een (elektrische) fiets huren en voor liefhebbers van het water zijn boten te huur. De route te voet afleggen is ook een mogelijkheid, waarbij je ten volle kan genieten van de betovering van de Meijestreek in het voorjaar.

Fotograaf Maarten Koch is gekend als landschapsfotograaf en wist de schoonheid van de natuur op en om de Nieuwkoopse Plassen op onwaarschijnlijke wijze te vangen. Renée Kwak, journaliste en persfotografe, legde het traditionele boerenbedrijf in het gebied vast. Hun foto’s zijn te zien in Galerie De Blauwe Meije.

Beelden
Verderop zijn beelden te zien van Maaike Goudriaan en Femke Kempkes. Kunstenaars die zich laten inspireren door de natuur of werken met materiaalcombinaties als steen, staal, klei en beton. Er staan beelden langs de rivier of bij Werkschuur de Kievit van Natuurmonumenten.

Zelf doen en beleven? De Kunst in Natuur Tour biedt elk weekend workshops en proeverijen.  Mondharmonica spelen, streekkaas proeverij, steen hakken of suppen op een paddle-board. Tot slot kunnen geliefden hun hart ophalen bij de Tour d’Amour, een arrangement dat in logies, picknickmand, de Kunst in de Natuur Tour en een romantisch bootje voorziet.

Opstappunten Kunst in de Natuur Tour

Vijf opstappunten verkopen de kaart die bij de Kunst in de Natuur Tour hoort. Die kaart bevat naast de route een agenda met evenementen en aanbiedingen en kost €2,00. Bij de Toeristische Informatie Punten (TIP’s) zijn parkeerplaatsen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Buitenplaats De Blauwe Meije.

1. Buitenplaats De Blauwe Meije, Meije 300, 3474 MD Zegveld (Gem. Woerden)
Tel. 0172-685438 of 06-20825662, Open: maandag t/m zondag.
2. Lekkerr Nieuwkoop, Reghthuysplein 17,2421 BE Nieuwkoop, Open: dagelijks uitgezonderd woensdag.
3. Tijsterman bij Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop, Open: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
4. TIP Nieuwkoop, Noordenseweg 23a, 2421 XW Nieuwkoop, Open: maandag t/m zaterdag.
5. Tip Woerden, Meulmansweg 27 3441 AT Woerden, Open: maandag t/m zaterdag.

De route Kunst in de Natuur beschreef ik voor de recreatiekrant ‘Maand van het Groene Hart’ op verzoek van de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling.