Rare jongens, die Romeinen!
Zo’n tweeduizend jaar geleden vertrokken hun soldaten vanuit het warme Rome naar het drassige, koude Nederland. Ze kwamen tot de rivier de Oude Rijn en legden langs de rivier verschillende forten en wachttorens aan om het Romeinse Rijk goed te verdedigen. In Bodegraven kwam een klein fort. Hoe heette het fort in Bodegraven?
Het fort in Woerden heette Laurium en het fort in Zwammerdam heette Nigrum Pullum (dat betekent zwarte aarde). We weten helaas niet hoe het fort in bodegraven werd genoemd. Weet jij een leuke naam?
Kippen en spiegels
Misschien woonden in Bodegraven-Reeuwijk ook al mensen voordat de Romeinen kwamen. Dat moeten dat Germanen zijn geweest. Maar de Romeinen waren veel slimmer dan de Germanen. Wat brachten de Romeinen allemaal mee naar Bodegraven-Reeuwijk?
De Romeinen brachten kippen mee, perziken, glas en andere dingen die voor de Germanen in ons land nieuw waren. Ook maakten ze huizen met dakpannen en gebruikten ze voor het pottenbakken een draaischijf, waardoor ze wel 100 potten op een dag konden maken. Ze kwamen met munten als betaalmiddel, namen spiegels mee, en wisten hoe je riolering en vloerverwarming moest aanleggen. Ze hadden rechtspraak en konden schrijven. Door de komst van de Romeinen zijn we dan ook een stuk slimmer geworden.
Romeinse cijfers
De Romeinen gebruikten andere cijfers dan wij, cijfers waar je heel moeilijk mee kunt rekenen. De 1 = I, de 5 = V en de 10 = X.
De cijfers op een klok met Romeinse cijfers zien er zo uit:
I = 1 II = 2 III = 3 IV = 4 V = 5 VI = 6
VII = 7 VIII = 8 IX = 9 X = 10 XI = 11 XII = 12
Romeinse puzzelsommen
Pak een doosje lucifers en leg de sommen zoals afgebeeld op tafel. Om de uitkomst kloppend te maken mag je aan elke som één lucifer toevoegen. Succes!
De kinderpagina ‘De Romeinen waren hier!’ schreef ik voor de recreatiekrant 'Eropuit in Bodegraven-Reeuwijk' op verzoek van de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling.