maandag 2 maart 2009

Wereldtuin Katendrecht


De voormalige rosse buurt van Rotterdam ligt op een schiereiland even ten zuiden van de Nieuwe Maas. Katendrecht of De Kaap bestaat al meer dan 800 jaar en is daarmee ouder dan de stad zelf. Voor de oorlog was het een van de grootste Chinatowns van Europa, vanaf de jaren zestig regeerde de Haagse penose in de buurt die in de volksmond Kaap Kut heette. Toen de hoeren vertrokken werd een grootscheepse renovatie gestart aan de zuidelijke kade, waar koopwoningen pal aan het water tweeverdieners uit het centrum lokten. De SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, werd aangemeerd op de kop. En ook in de rest van de 5,6 km2 tellende wijk werd (en wordt nog steeds) flink gebouwd. Een loop- en fietsbrug naar Hotel New York op de Wilhelminapier moet de renaissance van De Kaap in 2010 bezegelen.

Wereldtuin Katendrecht is een fantastische speel-, leer- en doetuin voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De tuin is drie jaar geleden aangelegd op een braakliggend terrein dat ingeklemd ligt tussen de huizen van de Tolhuisstraat en de Rechthuislaan in het hart van de wijk. Omdat er weinig groen was en kinderen nergens fijn konden spelen, kwam Bart van Lieshout met een groep kunstenaars en vrijwilligers in actie. Op de binnenplaats legden zij een groententuin aan en bouwden zij een kas, een kookschool, een ‘bephuisje’ om te kletsen (zie foto), een tropisch eiland, een internetcafé en een zandbak. Het is nu nog winter in de tuin en de moestuintjes liggen geduldig te wachten op de eerste zaadjes en plantjes. Ook de kas is nog leeg. Kinderen kunnen nu spelen, knutselen, timmeren en zagen. Bijna elke dag is er wel iets in de Wereldtuin te doen: er is een natuurclub, een kunstclub, een timmerclub, een kookclub en gewoon lekker spelen. De tuin is voor alle kinderen gratis.

Wereldtuin Katendrecht ligt aan de Tolhuisstraat 113 in Rotterdam.
Leer Katendrecht kennen aan de hand van een leuke Wandelroute, die begint bij metrostation Rijnhaven. Je kan ook met de watertaxi van en naar de Kaap.

Geen opmerkingen: