dinsdag 27 januari 2009

Een haiku voor Gedichtendag

Aanstaande donderdag is het weer Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Vorig jaar maakte de Woordentuin voor Bavo Europoort 'elfjes' in galerie Outside>Out (kijk hier). Dit jaar verzorgt de Woordentuin een snelle blogcursus haiku.

俳句
Haiku spreek je uit als haaikoe


De haiku is een van oorsprong Japans gedicht, waarin een ervaring wordt opgeroepen en opnieuw beleefd. In de klassieke haiku is dat een ervaring in de natuur, maar in de moderne haiku kan dat elke ervaring zijn. De ervaring wordt niet in woorden omschreven, maar met beelden opgeroepen.

俳句
De dichter laat de dingen voor zichzelf spreken.

De haiku heeft drie regels van 5-7-5 lettergrepen, rijmt niet en wordt in één ademtocht uitgesproken. Deze klassieke haiku uit de 17e eeuw is van Matsuo Basho:

de tuin aanvegend
vergat hij gewoon de sneeuw -
en ook de bezem

Deze ervaring is voor de meeste mensen heel herkenbaar: iets doen en daarbij je gedachten volledig verliezen!

De Engelse haiku The Morning Paper drukt een eigentijdse ervaring uit, namelijk die van iemand die 's ochtends vroeg nog niet opgewassen is tegen het wereldnieuws. Klik op het plaatje om een grappig animatiefilmpje van deze haiku te zien.

the morning paper / de ochtendkrant
harbinger of good & ill / voorbode van goed en kwaad
I step over it / ik stap er overheen


Zelf ook eens een haiku maken? Gebruik de praktische handleiding op poëzie in beweging of mail de Woordentuin voor advies. Meer lezen over Gedichtendag kan op www.gedichtendag.org.

Geen opmerkingen: