vrijdag 19 maart 2010

Historische Encyclopedie Krimpenerwaard

Al voor het vierendertigste jaar worden interessante verhalen over ‘de Waard’ uitgezocht en beschreven in een losbladig periodiek. Elk jaar verschijnen vier nummers van de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, kortweg H.E.K., over de meest uiteenlopende onderwerpen. Handel en economie, landbouw, visserij, kunst en cultuur, bestuur en organisatie, kerk en geloof en nog veel meer thema’s geven een goed beeld van de het leven in de Krimpenerwaard van pakweg 1100 tot nu.

Om meer (jonge) mensen voor de H.E.K. te interesseren, schreef ik een persbercht over het eerste H.E.K.-nummer van dit jaar, dat volgende week uitkomt. Daarin staat onder meer een leuk artikel over zalm & zondagsrust; over zalmvissers in Lexmond, Vianen en Ameide die de vissers in de Krimpenerwaard wilden beletten de zalmen ook op zondag voor hun neus weg te kapen. Op de foto (afkomstig uit het nummer) een zalmschouw.

Weten hoe het afliep met de zalmvissers en de zondag? De H.E.K. is verkrijgbaar in het Streekmuseum Krimpen aan den IJssel.

Geen opmerkingen: